Je vaas klaarmaken voor gebruik
Voor creaties waarbij je gebruik maakt van maar één vaas, vind ik het mooi om een ondoorzichtige vaas te nemen met een relatief grote opening (zoals urnen, kommen, soepterrines of schalen met voet) in plaats van de meer gebruikelijke hoge vazen met smalle openingen. Als je dit doet, zorgt de breedte ervoor dat de bloemen er op allerlei manieren uit kunnen steken. Zelfs bijna horizontaal (iets wat je met een lange, dunne vaas nooit zou kunnen doen). Op deze manier kun je heel wat interessante arrangementen maken en visuele rivieren creëren die je blik op een natuurlijke manier meevoeren.
Als je een bredere vaas gebruikt, zul je een structuur moeten maken om te voorkomen dat je bloemen eruit floepen en omvallen. Met behulp van wat kippengaas en bloementape is dit helemaal niet moeilijk. Denk eraan dat je ondoorzichtige vazen gebruikt als je met kippengaas werkt, zodat je het gaas en de stengels die er slordig doorheen zijn gewoven niet kunt zien. Onthoud: een vaas is alles waar je water in kunt doen, van een veertig jaar oud, roestig olievat tot een vingerhoedje. Zelfs een houten krat kun je waterdicht maken door hem vanbinnen te bekleden met een dik zwart plastic zeil van de ijzerhandel, op maat geknipt en vastgemaakt met bloementape.
Kies een vaas uit en zorg dat hij schoon is. Knip een groot stuk kippengaas af met een draadschaar of een snoeischaar waar je niet te erg aan gehecht bent (het draad beschadigt het lemmet). Voor nog meer stabiliteit kun je een bloemensteker op de bodem van de vaas plaatsen en vastmaken met een beetje klei. Dat zal het gewicht van de zware takken opvangen.
Vouw het kippengaas losjes in drie of vier lagen als een accordeon en stop het voorzichtig in je vaas. Door het gebruiken van meerdere lagen creëer je meer gaten waar je de stengels doorheen kunt vlechten en stabiliseer je ze zodat ze op hun plek blijven staan. Vul de vaas helemaal tot het kippengaas net boven de opening uitkomt, dan blijft het kippengaas goed zitten als je de stengels erin zet. Het kost misschien een paar pogingen om het kippengaas goed op te maken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het een fluitje van een cent.
Als het gaas de hele binnekant van de vaas bekleedt, is het misschien niet nodig om het ook nog met bloementape te bevestigen. Mijn constructies zijn vaak niet helemaal perfect, daarom maak ik een raster van bloementape zodat het gaas op z'n plek blijft zitten. Zonder dit raster verschuift het gaas wellicht als je de stengels erin zet en dat maakt het bloemschikken moeilijk. Plak de uiteinden van de bloementape vast aan de rand van de kom en trek het strak aan de overkant terwijl je op het gaas drukt. Bevestig de tape aan de andere kant van de kom door het net over de rand te trekken. Herhaal dit proces om een raster te maken. Je kunt de tape op de rand van je vaas verbergen door er wat blad overheen te hangen.
Vul de vaas nu met vers, bloemvriendelijk water. Hier heb ik een recept voor. Het is eigenlijk net zoals het toevoegen van een zakje bloemenvoeding.
Bloemvriendelijk water
1 liter (4 kopjes) water
1/4 theelepel chloor (met een concentratie van 4%)
2 theelepels suiker
1 theelepel azijn
Giet het water in een vaas en voeg de chloor, suiker en azijn toe.
Het chloor doodt de bacteriën en andere bacilllen, de suiker voedt de bloemen en het zuur in de azijn zorgt ervoor dat bloemen het suikerwater beter kunnen opnemen. Suikerwater is dikker dan normaal en daarom moeilijker op te nemen.
Uit het boek "Een huis vol bloemen" van Annabelle Hickson