Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/lilium_sensation_chiara

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 15 juni 2021

Lilium Sensation Chiara


Lilium Sensation Chiara

Sinds vorig jaar worden op de Nederlandse veilingen bijzondere lelies verkocht, die zijn ontstaan uit kruisingen van Longiflorums en Orientals. Zoals de roze cultivar Sensation Chiara.

De Longiflorum-lelies staan bekend om hun lange, klassieke kelken. De Orientals hebben grote, stervormige bloemen met golvende bloemblaadjes. De Longiflorum x Oriental (LO) Groep combineert de sterke eigenschappen van beide ouders.

Wat direct opvalt aan Sensation Chiara zijn de grote, roze knoppen, waardoor zij al in de winkel aantrekkelijk oogt. De bloemknoppen zitten mooi hoog in de tak, net als een Longiflorum, wat hun zichtbaarheid in een boeket vergroot. In volle bloei haalt de lelie een reusachtige bloemdiameter van 15 tot 20 centimeter, net als een Oriental, en verspreidt daarbij een aangenaam zoete geur. Dankzij sterke stelen en stevig blad is zij bestand tegen een stootje. De houdbaarheid bedraagt minimaal 12 dagen na de oogst. Sensationeel goed gelukt dus, deze nieuwe hybride-lelie.

Lilium Longiflorum x Oriental Grp Sensation Chiara is onderdeel van de Sensation-line, die inmiddels uit vijf verschillende kleuren bestaat: van koelwit tot hardroze. De lelie wordt op de Nederlandse veilingen verhandeld met minimaal drie knoppen per tak.

Familie
Lilium is familie van de Liliaceae. Hieronder vallen ook Tulipa en Fritillaria.

Soorten
Het assortiment bestaat traditioneel uit vier hoofdgroepen: Lilium longiflorum, Aziatische hybriden, Oriental hybriden en Lilium longiflorum x Aziatische (LA) hybriden. Veredelaars zijn niet alleen druk met het veredelen binnen deze 4 groepen, maar kruisen nu ook tussen de verschillende groepen. Zo is in 2008 de nieuwe Longiflorum x Oriental (LO) groep ontstaan. Lilium longiflorum-cultivars geuren sterk (zoet en doordringend), vooral 's avonds. Oriental-cultivars kunnen ook zeer krachtig geuren. LA- en LO-hybriden geuren licht. Aziatische hybriden hebben weinig geur.

 

 

Top 10 Lilium longiflorum
(op basis van VBN-omzet mei 2008-april 2009)
1. ‘White Heaven’
2. ‘White Elegance’
3. Magie Blanche
4. ‘White Europe’
5. ‘Snow Cap’
6. ‘Worldwhite’
7. ‘Sacre Coeur’
8.‘Pausini’
9. ‘Pink Heaven’
10. ‘White Present’


Verzorgingstips

 • Een lichte standplaats is niet nodig. Vermijd tocht en felle zon.

 • Het is niet nodig om de bloemen ‘s nachts in de koelcel te bewaren.

 • Geef de klant altijd snijbloemenvoedsel mee. Dit voorkomt bacteriegroei in het water, zorgt voor een betere uitbloei en gaat vroegtijdige vergeling van het blad tegen.

 • Lelies zijn gevoelig voor te hoge concentraties snijbloemenvoedsel. De op de verpakking aangegeven concentratie mag beslist niet worden overschreden.

 • Zet de vaas met lelies niet in de buurt van een fruitschaal, omdat de bloem zeer gevoelig is voor ethyleen.

 • Het stuifmeel van de meeldraden kan vervelende vlekken op kleding geven. Verwijder de vlek met een droge borstel; een natte doek maakt de vlek alleen maar erger. Of hang het kledingstuk enkele uren in zon en wind. Het is mogelijk om leliestuifmeel met behulp van een stukje plakband te verwijderen.

 • Als het stuifmeel van de bloem verwijderd moet worden, laat dan de helmdraden en de stamper staan. De bloem oogt dan minder beschadigd.

 

Verklaring van de naam
Lilium is een oude Latijnse plantennaam, in het Nederlands lelie geheten. Andere Nederlandse benamingen zijn ook wel 'Madonnalelie' of 'kerklelie'.

Symboliek
De lelie symboliseert onschuld, vergankelijkheid, koninklijkheid, geestelijke liefde, puurheid, vruchtbaarheid, zuiverheid, reinheid en eenheid. De lelie heeft ook in veel landen een bijzondere betekenis. De Romeinen en Grieken kroonden hun bruiden al met lelies voor een puur en vruchtbaar leven. Sinds 1179 siert de lelie het wapen van de Koning van Frankrijk.

De witte lelie wordt traditioneel veel gebruikt bij het afscheid van ons aardse bestaan en wordt daarom vaak geassocieerd met de dood. Men treft de bloem op het kerkhof vooral aan op graven van kinderen en van jonge meisjes, soms met de steel geknakt.
Slechts weinigen weten dat de witte lelie ook het symbool is van zuiverheid, onschuld en maagdelijkheid. In die betekenis sprak men ook wel van de Madonnalelie. Aartsengel Gabriel en de ouders van Maria werden vaak met een lelie in de hand afgebeeld.

 

Belangrijkste kleuren

 • Longiflorums zijn meestal wit van kleur.

 • Aziatische Hybriden zijn vaak geel of oranje.

 • Oriental Hybriden hebben roze/paarse of witte bloemen of zijn tweekleurig.

 • Lelie longiflorum x Aziatische hybriden zijn meestal abrikoos- of zalmkleurig.

Bekend van de speciale dag(en)
Lelies worden voor veel gelegenheden gebruikt, onder meer bij rouwen en trouwen.

Aanvullende informatie
Lelies worden al duizenden jaren in het Verre Oosten gekweekt. Al eeuwen geleden werden ze in China voor hun schoonheid, maar ook voor agrarische en farmaceutische doeleinden gekweekt. Bloemen en bloemknoppen bleken smakelijk en voedzaam; wortels werden gebruikt als grondstof voor medicijnen. Ook in Europa werden lelies, zelfs tot het begin van de vorige eeuw, nog gebruikt als medicijn voor een groot aantal ziektes en aandoeningen. Ook nu heeft de lelie in veel landen een bijzondere betekenis. Lilium longiflorum is bijvoorbeeld voor Amerikanen het teken van hoop.

De aanvoer van lelies is jaarrond. De verkooppiek ligt in mei. In januari en februari is het aanbod beperkt. Taklelies (Aziatische hybriden, Orientals en Speciosum) vertonen hetzelfde verkoopbeeld als kelklelies (Lilium longiflorum). De natuurlijke oogstperiode van de leliebollen is het najaar. Door de bollen een koudebehandeling te geven en in te vriezen is het mogelijk om ze jaarrond in de kas te planten. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van bollen van het Zuidelijk Halfrond, met name bij de Orientals. Bollen worden o.a. vanuit Chili en Nieuw-Zeeland geïmporteerd. Omdat deze bollen verser zijn wordt het probleem van het bewaren van bollen op een natuurlijke manier opgelost. Dit komt de kwaliteit van de bloemen ten goede, vooral in de winter. Ook bij de Aziatische lelies verbetert de kwaliteit in de winter nog steeds. Hier is vooral meer belichting voor verantwoordelijk. Maar ook een goede cultivarselectie helpt het assortiment in de winter te vervolmaken. Lelies worden ook buiten geteeld en dit levert over het algemeen een steviger product (sterkere stelen) en intensievere kleuren op. De aanvoerperiode ligt tussen half juli en half oktober.

#2060

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl