Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/alstroemeria_primadonna

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 18 september 2021

Alstroemeria Primadonna is een incalelie met een lang vaasleven

Alstroemeria Primadonna: een snijbloem die moeiteloos 20 dagen mooi blijft.
Roze wekt gevoelens op van tederheid, jeugd en romantiek. Dat geldt ook voor Alstroemeria Primadonna, die opvalt met een nagenoeg streeploos babyhuidje.

Primadonna is de eerste Alstroemeria met een vrijwel eenkleurige, in dit geval roze, bloem. Zelfs de crèmekleurige keel vertoont opvallend weinig strepen. Daar komt bij dat de bloem in de knop al mooi kleur toont. Bovendien krullen de bloemen tijdens het uitbloeien niet om, maar blijven ze voorbeeldig vlak. Dit alles komt ten goede aan de winkelpresentatie. En de houdbaarheid is meer dan prima: de bloem haalt moeiteloos 20 dagen. 

Alstroemeria Primadonna heeft bij aflevering een steellengte van ongeveer 80 centimeter bij een gewicht van circa 70 gram. De grootbloemige incalelie bereikt in volle bloei een doorsnee van 6,5 centimeter. De naam Primadonna betekent zoveel als ‘eerste dame’, daarmee verwijzend naar de kleurstelling, die uniek is in het Alstroemeria-assortiment én zelfs het totale snijbloemenassortiment.

Familie
Alstroemeria behoort tot de familie van de Alstroemeriaceae.

Soorten
Op de veiling worden grootbloemige soorten en kleinbloemige soorten onderscheiden. Maar verreweg de meeste cultivars zijn van het grootbloemige type.

Verzorgingstips in de huiskamer:

 • Laat de bloemen eerst in de verpakking goed volzuigen met water. 
 • Gebruik een schone vaas met schoon water. Voeg snijbloemenvoedsel aan het vaaswater toe. 
 • Snij een stukje van de stelen af en laat geen blad in het water hangen om snelle vervuiling van het water te voorkomen.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen en vul het vaaswater regelmatig aan met een oplossing van snijbloemenvoedsel.
 • Alstroemeria kan zeer lang bloeien en door het snijbloemenvoedsel komen ook de kleinste knopjes nog tot bloei.

Top 10 Alstroemeria 

 1. ‘Virginia’
 2. ‘Granada’
 3. Saffier
 4. California
 5. Pluto
 6. Orange Queen
 7. Senna
 8. ‘Tampa’
 9. Alysia
 10. Diamond

Verklaring van de naam 
Alstroemeria aurantiaca is genoemd naar de Zweedse rechtsgeleerde Clas Alstroemer (1736-1794). Hij was een leerling van Linnaeus. Behalve dat hij veel werk verrichte voor landbouw en veeteelt, bereisde hij als onderzoeker Zuid-Amerika (o.a. Chili en Peru), waar hij in 1753 zaden van A. pelgrima naar Linnaeus stuurde. Het plantje groeide in Chili op grote hoogte, met zeker twaalf uur vol daglicht. Die kennis en de oorsprong van de bloem is tot op de dag van vandaag van betekenis gebleven. Aurantium is de Latijnse naam voor sinaasappel; in dit geval duidt het op de kleur van de bloem. Alstroemeria wordt in Nederland ook wel Incalelie genoemd. 

Belangrijkste kleuren Alstroemeria

 1. Roze
 2. Wit
 3. Geel
 4. Oranje
 5. Rood
 6. Paars
 7. Tweekleurig
 8. Zalm
#926