Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/alternatieve_herbiciden

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 15 juni 2021

Alternatieve herbiciden - onkruid bestrijden met pelargonzuur

Het is niet anders maar Europa beslist om een heleboel producten die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid uit de handel te nemen. Concreet wil dit zeggen dat verschillende selectieve en niet-selectieve herbiciden in de nabije toekomst niet meer verkrijgbaar zullen zijn voor particulieren. De alom omstreden actieve stof glyfosaat is reeds uit de winkelrekken verdwenen, tal van totaalherbiciden zijn op heden dus niet meer voor particulieren beschikbaar.

Uiteraard zien we deze verschuiving al lang aankomen en zijn er enkele producenten heel actief in de weer geweest om tijdig voor het juiste alternatief te zorgen. Of deze alternatieven het zelfde gewenste effect hebben en ze op lange termijn beter zijn voor ons milieu valt nog af te wachten. Ze zijn in elk geval veelal samengesteld uit zuren die afkomstig zijn uit de natuur en bevatten geen chemische bestanddelen.

Pelargonzuur

Alternatieve herbiciden - onkruid bestrijden met pelargonzuurDit organische vetzuur lijkt op weg, of is reeds gebombardeerd tot het ecologisch alternatief voor glyfosaat.

Pelargonzuur kent een plantaardige oorsprong en vind je onder andere terug in geraniums (Pelargonium) maar wordt vooral geëxtraheerd uit koolzaadolie. Het is een loofdodend middel waarvan het resultaat al binnen de eerste uren na behandeling zichtbaar is en dit zelfs bij lage temperaturen. Bovendien breekt het zuur heel snel af in CO2 en water waardoor het eventueel voor de biologische teelt in aanmerking kan komen.

Pelargonzuur is een contactherbicide en heeft dus geen preventieve werking. De producten op basis van het zuur moeten dus rechtstreeks op de te bestrijden gewassen worden aangebracht om een gewenst effect te verkrijgen. Het zuur vernietigt de celstructuur waardoor de vochthuishouding van de planten wordt verstoord en de planten uitdrogen.

Andere opties

Uiteraard is handmatig wieden een goed alternatief voor eender welk product. Het is een arbeidsintensieve bezigheid die niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Maar je bekomt een mooi resultaat, je bent een paar uurtjes buiten geweest en er is geen enkele belasting voor het milieu.

Ook branden is tegenwoordig een veelgebruikte toepassing. Er zijn op heden verschillende types onkruidbranders op de markt op gas of op elektriciteit. Beide mogelijkheden hebben hetzelfde effect op de plant, ook zij vernietigen de celstructuur waardoor de bovengrondse delen van de plant snel afsterven. De elektrische brander zal iets subtieler te werk gaan dan de branders op gas.

Verder kan onkruid ook voorkomen worden door gebruik te maken van schors of mulch of door het aanbrengen van een gronddoek. Ook het trimmen van het onkruid is een mogelijke optie, al is deze zeer arbeidsintensieve en tijdelijke oplossing.

#5616

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p