Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/behandeling_van_oorsuizen_met_ginkgo_biloba

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 20 september 2021

Behandeling van oorsuizen met Ginkgo biloba

De Japanse notenboom of Ginkgo biloba is een levend fossiel. Deze boom is nog de enige overblijvende soort van de Ginkgoaceae-familie van 18 soorten. Deze boom stamt af uit het Mesozoïcum (250 tot 60 miljoen jaar geleden) en heeft weinig aanpassingen gekend gedurende die tijd.

Ginkgo biloba van meer dan 1000 jaar oudOndertussen komt de Ginkgo biloba niet meer in de vrije natuur terug en kennen we deze boom alleen nog van de gekweekte soorten.

Bovendien kan deze boom zeer oud worden. Er wordt beweerd dat exemplaren van 2000 jaar oud geen uitzondering zijn en bovendien staat er een ginkgoboom in China waarvan onderzoekers vermoeden dat hij al 3500 jaar oud is.

Deze boom is niet voor iedere tuin geschikt. De Japanse notenboom wordt ongeveer 40 meter hoog, al zijn er kleinere speciaal gekweekte soorten die meer bedoeld zijn voor particuliere zoals: Ginkgo biloba ‘Fastigiata’, Ginkgo biloba ‘Autumn Gold’, Ginkgo biloba ‘Santa Cruz’, Ginkgo biloba ‘Tubifolia’

Ginkgo biloba of Japanse notenboom

Geneeskrachtige werking van Ginkgo Biloba

Deze boom is een vrij gekende plant wanneer het gaat over geneeskrachtige planten. Zo zou de Ginkgo biloba positieve effecten hebben bij een hele resem kwalen, waaronder oorsuizen.
De ginkgonoten of ginnan zijn de vruchten van de vrouwelijke bomen en kunnen in de herfst geplukt worden. Dit zijn vruchten met verschillende geneeskrachtige functies, die het probleem van tinnitus of oorsuizen kunnen verbeteren of oplossen.

oorsuizen of tinnitusMensen die last hebben van oorsuizen omschrijven hun probleem door het te vergelijken met andere geluiden die wel hoorbaar zijn. Elektrische kabels die zoemen, wind door bomen of ruisen van een beekje. Het “volume” van oorsuizen kan verschillen en in erge mate kan dit zo storend zijn dat een tinnituspatiënt er zelfs niet kan van slapen.
Door het oorsuizen wordt het nooit meer stil en dit zorgt voor een zekere vorm van constante stress of gewaarwording waardoor een deprimerend gevoel opduikt. In erge mate zijn oorsuizingen zelfs de oorzaak van depressies.

Wetenschappelijk is het nog niet bewezen dat Ginkgo ook effectief een genezend effect heeft bij oorsuizen, maar er zijn al verschillende testen geweest waarbij een positief effect is waargenomen.
Het probleem bij deze studies is dat de resultaten moeilijk te beoordelen zijn, want het is geen geluid dat voor de buitenwereld meetbaar of hoorbaar is.
Bij verschillende studies leek het er alvast op dat er wel verbetering is (sommige studies beweren zelfs een volledige genezing van oorsuizen) wanneer er een Ginkgo-extract wordt gebruikt van ongeveer 120mg verdeeld over de hele dag.
Er zijn echter ook studies waarbij het effect van Ginkgo biloba helemaal teniet wordt gedaan, want zijn er ook onderzoeken op ratten die aantoonden dat Ginkgo een oorzaak van bepaalde schildklier- en leverkankers zou zijn.
Verder onderzoek zal dus nog moeten uitwijzen wat het daadwerkelijke effect is.

Thee van Ginkgo biloba

Thee maken van Ginkgo bilobaGinkgo kan gebruikt worden als zuiver extract, maar ook gekocht als voedingssupplementen in tabletvorm. Dit is terug te vinden bij vele drogisterijen of natuurwinkels, maar je kan er ook gewoon zelf thee van maken.

Heb je geen boom in de onmiddellijke omgeving, dan zijn er de kant en klare theesoorten van Ginkgo biloba.
Wanneer je zelf aan de slag gaat om deze gezonde thee te maken dan kunnen bladeren en/of vruchten gebruikt worden. De meeste mensen gebruiken alleen de bladeren ervan.

Voor 1 liter Ginkgothee heb je een 100 gram gedroogde en gemalen bladeren nodig. Laat de bladeren koken in het water en laat ongeveer 10 minuten trekken. Daarna wordt het mengel door een zeefje gegoten en kan je genieten van overheerlijke en gezonde thee.

#4903

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies