Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/bloemstuk_grafstukje


https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 21 mei 2022

Bloemschikken: maak zelf een mooi grafstuk voor allerzielen / allerheiligen.

bloemschikken thema Allerheiligen
lineair grafs
tuk

Maak zelf een mooi grafstuk voor allerzielen / allerheiligen.

BASISGEDACHTE
November: maand van kille, mistige dagen met af en toe een beetje zonlicht, weliswaar met minder warmte, het typeert misschien nog het best de sfeer van het moment. Het is de tijd dat we onze lieve familieleden en vrienden herdenken, die we altijd wel missen, maar nu toch wel intenser. We willen ze dan ook eren en ze extra in de bloemen zetten. Hoe kunnen we dit beter dan met een zelfgemaakt grafstuk, van onszelf uit onszelf, gecreëerd met al onze liefde. Het lineair grafstuk dat ik hier wil voorstellen heeft als basis de kruisvorm, dit laatste wordt veel gebruikt bij rouwstukken. Het kruis is een symbool, terug te vinden op kerken, velen hangen het ook in huis. Op een grafsteen heeft het nog een puurdere betekenis, misschien wel dat onze dierbaren in vrede met de Heer naar hun eeuwige thuis zijn gegaan.
Een lineair grafstuk (d.w.z.: geschikt in lijnen op de kruisvorm) oogt sober, het wordt laag geschikt. Let ook op geen materiaal te gebruiken dat de grafsteen kan beschadigen !

BENODIGDHEDEN
Niet plantaardig materiaal

  • Groen steekschuim (oasis)
  • Mes, snoeischaar
  • Stukje touw op basis van vlas, anchor-tape
     

Plantaardig materiaal

  • Enkele dikke stengels van vb.: Polygonum, maïs of zonnebloem (naar eigen smaak)
  • Uitgebloeide bloemen van de vlinderstruik
  • Vruchten of bessen van rozenbottels, Hypericum, Calicarpa
  • Takken in herfstkleur: Cotinus, fluweelboom, Amerikaanse bosbes of eik ...
  • Bloemen van Sedum, Chrysant, rozen, Hortensia, moederplant ...

UITWERKING
Maak met de dikke stengels een kruisvorm en maak deze vast met touw of Anchor-tape, dit in een verhouding van 2/3 (de langste stengels ongeveer 60 cm, de kortste ongeveer 40 cm). Snij de uiteinden van deze holle stengels schuin af, dit laatste oogt mooier! Waar men ook kan op letten, is dat de stengels niet gelijk gestoken worden, dus de ene moet wat hoger dan de andere.

Leg vervolgens in het midden van het kruis een stuk natte oasis, deze wordt vastgemaakt met Anchor-tape aan de stengels. Anchor-tape is waterbestendig en kan aangekocht worden in speciale tuincentra waar ook ander bloemschikmateriaal verkrijgbaar is.

Steek eerst de bladeren, de uitgebloeide bloemaren en takken in een lijnvorm op het floret. Begin hiermee best onderaan en werk daarna geleidelijk naar boven toe. Dit vooral omdat onze oasis – die hier niet zo groot is - niet onnodig te beschadigen. Bij deze manier van steken krijgen we de indruk dat alles in lijnen doorloopt.

Bloemen en vruchten worden nu op dezelfde manier gestoken. Zorg er wel voor de grootste bloemen steeds in het midden te plaatsen en naar buiten toe kleinere te gebruiken

Maak dat de oasis totaal onzichtbaar is, dit laatste kan men bereiken door de openingen op te vullen met toefjes Hortensia, Sedum, vrouwenmantel …

Wil je het bloemstuk frisser en mooier maken, bespuit het dan met bladglans

#38Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon