Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/druppeldarmen_plaatsen

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 5 december 2021

Plaatsen en werking van een micro-irrigatie (druppeldarm)

 

Plaatsen en sturing van micro-irrigatie (druppeldarm) bij hagen, bodembedekkers en heesters

Tuinberegening heeft als doel “om een ecologische en economisch verantwoorde wijze water te geven “.
Het voordeel van micro-irrigatie is dat het water direct bij de wortelzones komt én er geen verspilling is door verdamping.

Het is belangrijk dat alle druppelaars even veel water afgeven. Daarom is het aan te raden om een drukgecompenseerde druppeldarm te gebruiken.

De aansluiting kan op volgende wijzen gebeuren.

Verwijderbare koppeling
Het begin van de druppeldarm is voorzien van een snelkoppeling (bv. Gardena). Met een tuinslang wordt de verbinding gemaakt tussen deze koppeling en de buitenkraan.

 

Permanente aansluiting
Vertrekkende van in de woning wordt een PE–leiding (25 mm) onder de grond getrokken naar de verschillende plekken waar de druppelslangen starten. Op het einde van de PE wordt een stop geplaatst. Deze PE – leiding doet dienst als voeding van het water naar de druppeldarm. PE= Polyethyleen

De aansluiting tussen beiden is op basis van een zadel. Een zadel bestaat uit twee helften die over de leiding gemonteerd wordt zoals een klemkoppeling. Daar waar de helften over de leiding zitten wordt een opening geboord. In de zadel en rondom deze opening verzekert een O-ring dat er geen water verloren gaat. Op de schroefdraad van de zadel wordt de druppelslang gemonteerd. Op deze wijze kan op één leiding meerdere circuits en/of lussen aangesloten worden (zie foto : micro-irrigatie van een bamboehaag met 6 lussen, elke lus heeft een lengte van 120 m).

Het voeden van een druppelsysteem kan handmatig of geautomatiseerd. De automatisatie kan met een timer op de kraan of met een beregeningsautomaat binnen die een magnetische afsluiter stuurt.

#1011