Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/ecomaand07

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 24 januari 2022

Ecomaand - Op biologische wijze bladluizen bestrijden

Bladluizen vermenigvuldigen zich razendsnel zodra het warm en vochtig wordt. Op zich doet hun gesabbel aan de blaadjes en bloemknoppen niet zo veel kwaad, maar het zijn wel overbrengers van vervelende virusziekten, zoals roetdauw, witziekte en roest. Dop- en schildluizen beschadigen je planten wel.

bladluizen bestrijden
Copyright Laurence Machiels


Copyright Laurence Machiels

Zowel de groene als de zwarte bladluizen scheiden honingdauw af, een zoete stof waardoor de bladeren kleverig worden. En laat mieren nu net dol zijn op deze 'honing', en tevens verspreider van vervelende schimmelziekten. De natuurlijke vijanden van de bladluizen zijn ondermeer de larven van lieveheersbeestjes, gaasvliegen, galmuggen en zweefvliegen, bepaalde spinnen, oorwurmen, koolmeesjes, roofwantsen, sluipwespen en solitaire wespen. Wist je dat de larve van een lieveheersbeestjes op één dag tussen de 100 en de 150 bladluizen kan opeten?

Doe het zelf
Heb je maar sporadisch een beetje last van bladluizen, dan kan je die proberen te verdrijven met een stevige straal water of zelfgemaakte azijnloog. Het sopje bestaat uit 5 liter warm water (30 °C), 2 soeplepels keukenazijn en 3 soeplepels vloeibare zeep zonder detergent. Bespuit hiermee, bij voorkeur in de late namiddag, het blad boven- en onderaan, met een krachtige straal. Indien nodig herhaal je dit 3 tot 4 dagen later. Ook brandnetels verjagen bladluizen. Doe 1 kilo verse bladeren in 10 liter water, laat maximum 48 uur trekken, zeef, verdun tot de helft en spuit op de onder- en bovenzijde van het blad. Voeg er een beetje vloeibare zeep aan toe; zo 'plakt' je extract beter aan de bladeren. Ook heermoesthee en gier van bieslook, uienloof en kamille helpen. Citroenkruid (Artemisia abrotanum) houdt bladluizen weg, ook van de omliggende planten, en is dus een goed buur voor je rozen.

Ten aanval!


bladluizen biologisch bestrijden
 
Zitten de bladluizen op delicate planten zoals tomaten en jonge rozen, of gaat het om een grote plaag, dan kan je beter snel en drastisch optreden. Er zijn genoeg efficiënte milieuvriendelijke middelen beschikbaar zoals bijvoorbeeld  Naturen Luisweg, een biologisch bestrijdingsmiddel op basis van in de natuur voorkomende organische vetzuren, die volledig afbreekbaar zijn. Bespuit de bladluizen er uitvoerig mee en herhaal indien nodig. Wolluizen zijn een soort harige bladluizen die de bladeren van je planten leegzuigen en de groei remmen. Ze scheiden ook honingdauw af, waarop schimmels kunnen groeien. Als de sluipwespen en roofkevers het niet meer alleen kunnen bolwerken, en zelfs een fikse straal van de tuinslang niet helpt, bestrijd je ze met  Naturen Wolluis, een biologisch middel met koolzaadolie. Dit bioproduct legt een verstikkende film over de insecten en treft zo in één keer eitjes, larven en volwassen wolluizen. Want vergis je niet, het zijn ijzersterke diertjes die met hun wollen 'trui' zelfs -40 °C overleven! Ook schildluizen en dopluizen, die zichzelf wapenen met een hard schild, bestrijd je op die manier. Met water of look krijg je die vervelende kleine diertjes niet weg.

Copyright Laurence Machiels

#3478

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be