Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/hagen_randen_en_windsingels

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 28 november 2021

Hagen voor de sier, privacy, tegen de wind of als nestplaatsen voor vogels.

Hagen, randen en windsingels.

Omhagen is de mooiste manier om de tuin of een deel daarvan beslotenheid te geven of in verschillende ruimten in te delen. Vooral wintergroene planten zijn hiervoor ideaal omdat ze ook 's winters hun functie behouden en optimaal privacy geven. Voorbeelden zijn: heesters zoals Ilex (hulst), Prunus (laurierkers), Lonicera nitida (struikkamperfoelie) en diverse coniferen. In principe kunnen veel bomen (zoals Fagus - beuk), heesters (zoals Ligustrum - liguster) en coniferen (zoals Taxus) als haag dienen, als ze maar goed dichtgroeien en snoei kunnen verdragen.


Taxushaag met mooie vorm onder leilindes

Randen: echt voor de sier

Bloeiende heestertjes zoals Spiraea's en zelfs een halfheester zoals Lavandula (lavendel) zijn geschikt als lage haag. Tot een hoogte van circa 40 cm spreken we niet van hagen maar van randen. Voor die toepassing komen diverse vaste planten in aanmerking, Nepeta (kattekruid) bijvoorbeeld. Randen hebben voornamelijk een sierfunctie.

Windsingels: vooral functioneel.

In het buitengebied en bij grote tuinen zijn heel hoge hagen (4 tot 12 meter) functioneel als windvangers: ze worden ook windsingels genoemd. In gebieden met veel wind (kuststreek, Zeeland, polders,...) zijn ze onmisbaar.

TIP:
Voor grote tuinen kunnen windsingels van Populus (populier) en Alnus (els) worden gecombineerd met een onderbegroeiing van allerlei (inheemse) struiken: Euonymus (kardinaalsmuts), Amelanchier (krentenboompje), Rosa rubiginosa (egelantier), Symphoricarpos (sneeuwbes), Viburnum opulus (Gelderse roos),... Zo ontstaat een luwe zone die nog mooi is ook.

HOOG of LAAG?

  • randen: 20 tot 40 cm
  • lage hagen: 40 cm tot 1 meter
  • halfhoge hagen: 1 m tot 2,5 meter
  • hoge hagen: 2,5 tot 4 meter
  • windsingels: tot 12 meter hoog
#1215

Bron: PPH - Plant Publicity Holland