Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/het_belang_van_hommels_in_je_tuin

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 7 juli 2022

Het belang van hommels in je tuin

Waarom zijn al die hommels en bijen zo belangrijk voor je tuin? Dat zou je snel merken, mochten er plots geen meer rondvliegen.

Maar liefst 80 procent van de bestuiving op aarde gebeurt door insecten, vooral hommels en bijen. Zonder hen zouden er amper groenten, fruit en bloemen zijn. In hun zoektocht naar stuifmeel en nectar brengen hommels en bijen onbewust stuifmeelkorrels van de meeldraden over naar de stempel op de stamper van een andere bloem, wat leidt tot bevruchting.

Je hebt er dus alle baat bij om zoveel mogelijk van die nuttige diertjes in je tuin te lokken. Meng bloemen, kruiden, fruit en groenten door elkaar: deze variatie trekt hommels aan en zorgt voor meer bestuiving en dus meer oogst.

Waarom hommels in je tuin?

DCM Bumblebee Nest

DCM Bumblebee NestEen extra kolonie hommels in je tuin met DCM Bumblebee Nest zorgt voor een verhoogde bestuiving en een optimale vruchtzetting in je moestuin en fruittuin. Deze hommels zullen gedurende 3 maanden zo goed als elke bloem in je tuin en je serre bezoeken.

Met de DCM Bumblebee Nest bestel je een volwaardige kolonie met ongeveer 80 hommels, goed voor zo’n 500 m². Plaats het nest in de buurt van je moestuin of boomgaard, met de vliegopening naar het oosten, uit de volle zon en beschermd tegen hevige regen.

Door het plaatsen van een DCM Bumblebee Nest dien je niet meer rond te lopen met je penseel om de bloemen van vele vruchtgroenten en/of fruit kunstmatig te gaan bestuiven. Bestuiving door hommels komt eigenlijk uit de groente- teelt onder glas. Vroeger moesten de bloemen van de tomaat ‘getrild’ worden om een goede bestuiving te hebben. Wanneer er niet werd getrild, was er amper bevruchting van de bloemen en dus ook een teleurstellende oogst. Voor deze bestuiving moest in het seizoen bijna dagelijks iemand rondlopen met een triller om de trossen aan te tikken. De hommelwerksters van dit nest hebben hun naam niet gestolen en ‘werken’ van zonsopkomst tot zonsondergang. Zij bezoeken alle bloemen in een omgeving van ongeveer 500 – 1000 m² van het nest en zorgen zo voor een optimale bestuiving en vruchtzetting. Een slechte bestuiving zorgt immers voor minder en mogelijks misvormde vruchten. Indien je een serre of kas hebt, kan je gerust het nest in de buurt plaatsen maar zeker niet in de serre of kas zelf. Dit zou namelijk voor overbevlieging kunnen zorgen, waardoor er schade kan ontstaan aan de bloemen. Hommels moeten niet onderdoen voor bijen, daar ze minder afhankelijk zijn van het weer. Plaats het nest met de uitvliegopening naar het oosten (zonsopkomst), uit de volle zon en beschermd tegen hevige regen. Overweeg met je naaste buren een gezamenlijke aankoop, zo kan iedereen hiervan de vruchten plukken.

Hommels (Bombus terrestris)

 • Behoort tot de familie van de bijen,  wespen, mieren, …
 • In de natuur bestaat het nest uit een  koningin en een 300 à 600 werksters.
  De koningin is 20 tot 23 mm groot,  met een spanwijdte tot wel 4,5  cm, de werksters meten zo’n 11 tot 17 mm en de mannetjes 14 tot 16 mm  
 • De werksters zorgen zowel voor de voeding van de koningin en de larven als voor het onderhoud van het nest
 • Hommels zijn minder agressief dan bijvoorbeeld wespen en bijen. Wanneer ze zich bedreigd voelen, kunnen ze echter wel fel uithalen
 • Ze zijn minder temperatuur- en windgevoelig dan bijen en kunnen zo efficiënter ingezet worden voor bestuiving van groenten en fruit
 • Naar het einde van het seizoen ontwikkelen er zich een aantal nieuwe koninginnen die na een overwinteringsperiode elk hun eigen kolonie stichten

Levenscyclus van de hommel

Levenscyclus

 1. Een overwinterde koningin verlaat na de winter haar schuilplaats om een nieuwe kolonie te stichten.  
 2. De koningin komt tevoorschijn in de vroege lente en aangezien ze tijdens heel de overwintering niets heeft gegeten is het zeer belangrijk dat ze snel na haar winterrust bloemen kan vinden om zich te voeden.  
 3. Dit voedsel bestaat hoofdzakelijk uit pollen en nectar waarbij de pollen van belang zijn voor de ontwikkeling van haar eitjes. De nectar is eigenlijk een energiebron.  
 4. De eieren worden in een soort van pakket gelegd en worden als het ware uitgebroed door de koningin. Eieren komen na een paar dagen uit en gaan over in een larvale fase om uiteindelijk te verpoppen tot volwassen individu. Reken op een 4-5 weken van ei tot volwassen hommel. De eerste werksters starten onmiddellijk met het voeden van de koningin en het onderhoud van het nest.  
 5. Later op het seizoen zijn er ook mannetjes die paren met de nieuwe jonge koninginnen.  
 6. Op deze nieuwe koninginnen na sterft uiteindelijk heel de kolonie uit.  
 7. De jonge koninginnen gaan een plaats zoeken om te overwinteren en zo is de cyclus rond. 
Terug naar boven icoon