Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_chrysant

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 6 mei 2021

Potchrysanten verzorgen, praktische tips voor het gebruik


Spathiphyllum
Potchrysanten zijn lid van de Composietenfamilie. Wat één bloem lijkt, is in feite een samenstelling van talloze kleine bloempjes.
Bij potchrysanten bestaat het bloemhoofdje uit twee soorten bloempjes. Het hart wordt gevormd door buisbloemen, daarrond ontvouwen zich lintvormige straalbloemen. Deze eigenschap leidt tot talloze cultivars met dubbele of gevulde bloemen.

Vroeger waren bloeiende Chrysanten enkel in de herfst te verkrijgen. Het manipuleren van dag- en nachtritme, doet de plant haar bloemen vervroegd ontplooien. Bloeiende planten zijn nu het hele jaar door te koop.

Kleinbloemige troschrysanten zijn populair vanwege de uitbundige en langdurige bloei. Opmerkelijk zijn de kleurvariaties; geel, roze, rood en wit komen voor in vele tinten. Ook brons, oranje, lila, roze, paars en violet doen het goed. Vrij nieuw zijn de tweekleurige rassen. De plant wordt best gekocht met pas ontluikende bloemknoppen.

Potchrysanten verkiezen een koele plek om de bloei te bevorderen. Ook uitgebloeide bloemen wegknippen stimuleert de bloei. Overhouden is mogelijk door de plant fors terug te snoeien en in de tuin te planten, maar gaat ten koste van de bloei en de vorm.

Enkele praktische tips voor het gebruik:

Planttype
Bloeiende plant in diverse variëteiten en vele kleuren.

Water
Kluit vochtig houden. Bij voorkeur in een matig vochtige omgeving.

Temperatuur
Niet winterhard, maar verdraagt lage temperaturen. Verkiest een koele plek tussen 5 en 18 C. Kan in de zomer en het vroege najaar in de tuin.

Licht
Licht tot halfschaduw, zonder direct zonlicht.

Bodem
Klassieke potgrond. Wekelijks licht bemesten.

Vermeerderen
Jonge scheuten van overwinterende planten stekken in het vroege voorjaar.

#127