
Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/kruiden_beukenbladbitter
Probeer eens wat anders en maak een drankje op basis van oude en nieuwe beukenbladeren! Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een ietwat rare suggestie, maar als je van de (bittere) smaak van Campari houdt zal dit recept zeker in de smaak vallen.
Deze bittere drank kan puur gedronken worden maar vermengd met fruitsap en een blokje ijs wordt het een schitterend aperitief vol pit en karakter!
Ingrediënten
Voor het maken van het extract:
Bereiding:
Spoel de beukenbladeren onder stromend water af en maak dat de bladeren die je gebruikt vrij zijn van insecten (beukenluizen), doe ze daarna in een propere bokaal.
Giet er de brandewijn of jenever over tot de blaadjes onderstaan. Zowel de bladeren van groene als van de rode beuk zijn te gebruiken. Laat het geheel enkele weken op een koele en donkere plaats trekken.
Wanneer alles goed getrokken is kan men het extract filteren (koffiefilter) en het dan in flessen overgieten.
Voor het maken van de likeur:
Bereiding:
Doe de suiker bij de brandewijn of jenever en doe er het eerder gemaakt extract bij naar smaak.
Voor wie een zoetere likeur verkiest die kan er wat meer suiker bij doen en diegenen die een bitterder smaak prefereren houden het dan uiteraard bij minder suiker.
Wat ook kan: het extract toevoegen aan een drankenmix, vermengd met fruitsap of gewoon als longdrink.
Een passend moment, vrolijk gezelschap en een mooi glas gevuld met heerlijk beukenbitter, versierd met een zonnig rietje: ligt de zomer soms op de loer?
Auteur: Wilfried Van Hecke