Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/natuurlijke_geneesmiddelen_tegen_hoesten

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 28 januari 2022

Natuurlijke geneesmiddelen tegen hoesten

 

Natuurlijke geneesmiddelen tegen hoestenMet de killige en donkere dagen zoals nu begin november gaan de verkoudheden snel rond.

De term prikkel- of kriebelhoest is iets wat vaak besproken wordt. Dit kan soms lange tijd aanhouden. Er bestaan allerhande medicijnen voor, maar er bestaan ook handige natuurlijke middeltjes voor.

Hoesten is een natuurlijke reflex van het lichaam om af te raken van geïrriteerd slijmvlies tussen neus en longen. Normaalgezien wordt het slijm op die manier verwijderd. Wanneer dit niet lukt is dit een kriebelhoest of droge hoest en deze kunnen een lange tijd aanslepen. Vaak zijn ze een gevolg van een virus zoals griep of door een verkoudheid.

Een allergische reactie kan ook de oorzaak zijn van een kriebel in de keel. Een verontreiniging van de lucht of het aanwezig zijn van overmatig stof kan een aanleiding zijn tot hoesten. Als er een allergische reactie is, dan kan dat vastgesteld worden door de geneesheer die u perfect kan zeggen welk materiaal of stof de oorzaak is en dus beter te mijden.

droge hoest prikkel in de keel

Wanneer de hoest een gevolg is van een virus, kan dat niet bestreden worden met antibiotica. Het virus moet ‘uitgeziekt’ worden en uit het lichaam verdwijnen. De middeltjes die wel kunnen helpen zijn hoestdrankjes of codeïnetabletten.  De geneeskracht daarvan is echter niet 100% bewezen, en vaak zijn die middelen de oorzaak van slaperigheid.

Door het hoesten wordt de kriebel in vele gevallen nog erger. Probeer dus zo min mogelijk te hoesten. Ook roken (actief of passief) is een boosdoener wat betreft kriebelhoest, net zoals airco een oorzaak kan hebben tot de droge lucht en dus ook droge hoest.

Natuurlijke alternatieven uit grootmoeders receptenboek zijn er gelukkig wel. Al blijft de boodschap dat wanneer de hoest blijft aanhouden er beter medische hulp wordt ingeroepen.

hoestsiroop maken

 • Zout water tegen kriebelhoest
  Los wat zout op in lauw tot warm water. Snuif dit op via de neus (ieder neusgat apart). Doe dit drie keer per dag. Het zout zou een prima werking hebben om de prikkelhoest tegen te gaan.
 • Zelfgemaakte hoestsiroop
  Hoestsiroop kan eenvoudig zelf gemaakt worden. Meer infomatie hierover leest u in ons artikel “ zelf hoestsiroop maken
 • Heerlijk bad
  Een bad nemen net voor het slapengaan is een prima idee. Voeg hierbij verse kamille of euchalyptus, dit heeft een positieve invloed op geïrriteerde luchtwegen en droge hoest.
 • Uiensiroop
  Een zelfgemaakt siroopje van uien kan ook helpen. Snij de ui in schijfjes en voeg wat suiker toe. Laat enkele uurtjes trekken en de stroop die daaruit komt is een prima hoestsiroop.
 • Brandnetels hebben ook een zuiverende werking. Maak van jonge en verse brandnetels 3 maal daags een lekkere thee. De brandnetelthee is zeer effectief tegen droge hoest.
#4534