Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/organisch_tuinieren_en_duurzaamheid

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 24 juli 2021

Organisch tuinieren en duurzaamheid

Organische meststoffen worden gemaakt van twee grote groepen grondstoffen: de plantaardige  zoals cacao, soja, en vinasse en de dierlijke grondstoffen zoals beendermeel, bloedmeel,  hoornmeel,…

Elke grondstof geeft op zijn eigen tempo voedingsstoffen vrij, de ene al wat sneller dan de andere. De  juiste keuze van de grondstoffen, gemengd in de juiste verhouding bepaalt dus de kwaliteit van de meststof. Hoe meer verschillende grondstoffen gebruikt worden des te beter. Door de vertering van deze natuurlijke grondstoffen door het bodemleven komen de voedingsstoffen geleidelijk vrij.

Dit verteringsproces duurt ongeveer 100 dagen waardoor een langdurige werking van deze organische meststoffen verzekerd is. Uw planten beschikken dus over de nodige voedingsstoffen gedurende minstens 3 maanden.

Bovendien is dit verteringsproces afhankelijk van de temperatuur en de activiteit van het aanwezige bodemleven en worden de voedingsstoffen dus enkel vrijgegeven bij groeigunstige omstandigheden. Wanneer het koud is en de planten in uw tuin minder voeding nodig hebben zullen ze die ook niet opgedrongen krijgen. Op die manier wordt de uitspoeling van de voedingsstoffen tot een minimum herleid.

Het restproduct van dit verteringsproces is een structuurverbeterende humus. Humus zorgt voor een mooie kruimelige structuur waar zuurstof en water in ideale verhouding aanwezig zijn voor een gezonde ontwikkeling van het bodemleven en de planten.

NPK + Mg + Sporenelenmenten?

Elke meststof van DCM heeft een weldoordacht formule gebaseerd op 5 hoofdelementen:

· N (stikstof): bevordert de groei en de bladontwikkeling

· P (fosfor): is belangrijk voor de wortelontwikkeling en bepaalt het aantal bloemen

· K (Kalium) : bepaalt de grootte van de vruchten, de kleur van de bloemen en de stevigheid van de planten in uw tuin.

· Mg (Magnesium): wordt extra toegevoegd voor de groenkleuring van de planten

· Sporenelementen: zijn de vitaminen voor uw planten, ze zullen vooral versterkend werken

Duurzaamheid is meer dan ooit een ‘hot item’. Het mag dan misschien een modewoord zijn, het is nochtans een begrip dat een erg belangrijke lading dekt. Bij duurzaamheid hebben we het namelijk niet alleen over de levenskwaliteit van de huidige maatschappij, maar ook over die van de generaties na ons.

Duurzaamheid is dus een opdracht waarvoor we samen verantwoordelijk zijn en als tuinbezitter kunnen we hier zeker ons steentje bijdragen. Want ook in onze tuin kunnen we ons laten inspireren door de natuur en ervoor zorgen dat we efficiënt en spaarzaam omspringen met alles wat moeder aarde ons te bieden heeft. Zo kunnen we voor onze planten bijvoorbeeld een voeding kiezen die de natuurlijke kringloop volgt en het milieu respecteert.

Met de organische meststoffen van DCM zit u wat dit betreft zeker goed. Ze zijn immers opgebouwd uit natuurlijke ingrediënten en hebben een zachte werking. Ze zijn aangepast aan elke teelt en sparen het leefmilieu omdat ze niet uitspoelen naar het grond- en oppervlaktewater en hun voedingsstoffen vrijgeven naargelang de behoefte van uw planten.

DCM Organische Meststoffen & Duurzaamheid:

Grondstoffen:

o Gedroogd en niet gecomposteerd:
à positief effect op de verteringsprocessen in de bodem en rijk, gevarieerd en positief bodemleven

o Autocontrole:
à kwalitatieve grondstoffen vrij van onkruidzaden en ziekten

o Traceerbaarheid:
à iedere levering van grondstoffen krijgt een uniek lotnummer om een correcte traceerbaarheid te kunnen garanderen

o Stockage:
à iedere grondstof heeft zijn eigen silo om contaminaties te voorkomen en een kwalitatieve mix aan grondstoffen in onze formuleringen te kunnen garanderen

Eindproducten:

o Organische meststoffen
à positief effect op de groei van de planten, bodemstructuur en het bodemleven

o Grote verscheidenheid aan grondstoffen:
à gecontroleerde vrijgave van de voedingsstoffen gedurende minstens 100 dagen

o Perfecte NPK-formulering
à rustige groei
à op het gepaste moment de juiste voedingsstoffen ter beschikking van de plant

o Minigran® technology = innovatief
à betere en gelijkmatige verspreiding van de voedingsstoffen (NPK)

o àminder stof- en geurhinder

Met DCM tuiniert u dus met de natuur mee!

#2469

Bron: DCM
www.dcm-info.be