Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/petunia_eenjarige_plant

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 14 juni 2021

Petunia: eenjarige plant met veel bloemen in alle kleuren en vormen

De Petunia

De oorsprong gaat terug tot de 19de eeuw in Zuid Amerika waar men de petunia nog 'petun' noemt wat staat voor tabak. De petunia is dan ook nauw verwant aan het geslacht van de Nicotiana of (sier)tabak. Toen de plant in 1823 voor het eerst in Europa kwam werd die ook nog lange tijd petun genoemd.
Familie der Solonaceae ofwel nachtschadigen (zoals aardappel, tomaat, aubergine, paprika, doornappel, wolfskers, bitterzoet, lampionplant, tabak,...).

Tegenwoordig heb je cultivars in de meest gangbare kleuren: purper, witte, roze, blauwe, rode,...
Bij ons is het een éénjarige perk- of balkonplant. We onderscheiden 2 belangrijke groepsoorten: de grandiflora, en de multiflora.

 

De plant:
Petunia's worden in ons land vooral aangewend als perkplant of als rijk bloeiende kuip- of potplant voor op het terras of balkon. Sinds een tiental jaar is er nu ook de hangpetunia of de Surfinia die veel gebruikt wordt in bloembakken die op de vensterbanken staan. Deze surfinia's hangen veel dieper af dan de petunia's.
Zij verdragen veel zon met eventueel enkele uren schaduw en een compostrijke grond pH 6.0 tot pH 7.O is ideaal voor de planten. Ook hier geldt de regel weer, de grond licht vochtig houden (controleer met de hand), doch niet te nat zetten.
De Petunia vraagt weinig intense verzorging en is een prachtige bloeier,verwijder enkel verdord blad en bloem om ziekten te voorkomen.

De bloem: Bloemen zijn kelkachtig tot trompetvormig.
De plant bloeit zoals vele eenjarige planten bijna het hele jaar door en dat vanaf mei tot aan de vorst.

De zaden: zijn zeer fijn en kunnen best binnenhuis opgekweekt worden in potjes.
Dit gebeurt best bij een warme temperatuur ± 25 °C.
Gebruik als zaaigrond een mengeling van 1/3de wit zand verrijkt met 2/3de compost.
Vervolgens zaaien we bovenop de zaaigrond en gaan de zaden niet bedekken met dekgrond. (Vochtig houden is nu de boodschap).
Reken alvast 10 tot 12 weken alvorens je enige planten hebt van grote. En vergeet de plantjes niet tijdig af te harden alvorens je deze wil uitplanten in de tuin.

Tip: Plant de Petunia's niet dieper, dan dat ze in hun perspotjes zitten om mogelijke ziekten te vermijden aan de stengel. Geef vervolgens water aan de voet van de plant, om dezelfde reden.
Soms wordt ook bij de aanplant de top uit de plant "getopt" om betere vertakking te verkrijgen.
Bemesting: het geven van vloeibare meststoffen leidt al snel tot explosieve groei van blad. Doch bloemen blijven vaak uit op deze manier.

Ideale hangcombinaties met andere planten zijn bvb.:

Petunia's met:

Ziekten en belagers: planten zijn in het algemeen weinig onderhevig aan ziekten.
Virale bladziekten komen al eens voor, evenals kroonrot, botrytis cinerea, fusarium, slakken, rupsen, enz...

#1140

Auteur: Maurice Claes