Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/recepten_bloemkool_broccoli

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 11 mei 2021

Recepten bloemkool en broccoli

Bloemkool-broccolisoep met kipreepjes
Recept voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg Flandria-bloemkool- en broccoliroosjes, 2 Flandria-preiwitten,

  • 1 groene Flandria-selderij, 2 Flandria-uien, 1 handje Flandria-peterselie,

  • 3 aardappelen, 3 l kippenbouillon, versgemalen peper, zout,

  • 1 gare kipfilet, 50 g boter.

Bereiding

Doe de bloemkool- en broccoliroosjes met de geschilde en kleingesneden aardappelen, prei, selderij en uien in een grote kookpan en fruit even aan in de boter.

Overgiet met bouillon en kruid met peper en zout. Laat goed gaarkoken en pureer vervolgens met de staafmixer. Roer de fijngesneden kipreepjes erdoor, laat even doorwarmen en garneer met kervelpluksels of peterselie.

Wilt u de soep een feestelijke toets geven, klop dan een eierdooier los in room en voeg die samen met de kip toe aan de soep. Laat dan niet meer aan de kook komen. Bent u op zoek naar een extra krokante hap, voeg dan wat zelfgebakken croûtons toe. Of nog beter: hou enkele bloemkoolroosjes apart, vlak voor het opdienen snijdt u ze heel fijn. Bak deze korreltjes even aan in pan of wok. Strooi ze daarna over de soep. Het resultaat is heerlijk knapperig!

Rollade van kip met bloemkool en sla
Recept voor 4 personen

Ingrediënten

1 kleine Flandria-bloemkool, sla naar keuze (lollo bionda van Flandria, rode Flandria-sla…), 2 kippenbouten van 300 g, 1 kleine sjalot, 25 g shii-take, eiwit van 1 ei, 15 cl room, 15 g gekonfijte eendenmaagjes, bieslook, nootmuskaat, 4 vellen filodeeg, balsamico-azijn, notenolie, zwarte peper, zout.

Voor de hamsorbet: 115 g Gandaham, 15 g brunoise van Gandaham, 5 cl kippenbouillon, 15 cl melk, 15 cl room.

Voor de saus: 25 cl rode wijn (Zinfandel), 175 g suiker, 1 scheutje rode-wijnazijn.

Bereiding

Snij de kippenbouten overlangs in en verwijder het been. Snij het vlees tot 2 gave lappen. Maal de vleesrestjes en afsnijdsels. Voeg er het eiwit aan toe, druk door een zeef en meng met peper, zout en 5 cl room tot een mousseline.

Stoof de fijngesnipperde shii-take en sjalot. Bestrijk de opengesneden bouten met de mousseline, shii-take en sjalot. Rol het vlees op in aluminiumfolie. Pocheer ongeveer 8 minuten. Laat afkoelen, snij in dikke plakken en bak kort nog even aan.

Breek de bloemkool in roosjes en snij de rest in snippers. Kook de roosjes beetgaar en de snippers volledig gaar. Laat alles afkoelen. Plet de snippers tot puree en vermeng met de roosjes.

Snij de eendenmaagjes fijn, bak ze kort aan en doe ze samen met 10 cl opgeklopte room, gesnipperde bieslook, peper, zout en muskaatnoot bij de bloemkool.

Was de sla, scheur in stukjes en breng op smaak met notenolie, balsamico-azijn, zwarte peper en zout.

Maak de sorbet met 115 g gemalen ham. Voeg hierbij de melk, de room en de kippenbouillon. Druk door een zeef. Doe er de brunoise bij, kruid met zwarte peper. Draai tot een sorbet in de ijsmachine.

Maak de saus: kook de rode wijn met de suiker tot die stroperig dik is. Voeg wijnazijn toe.

Bak tenslotte de 4 rechthoekige velletjes filodeeg.

Schik de bloemkoolpuree met behulp van een rechthoekige vorm op het bord. Leg er een plakje filodeeg op en wat sla. Plaats er de kip op en leg er een schep hamsorbet naast. Eindig met enkele lijntjes wijnsaus.

Een bloem van een kool
Bloemkolen werden al in de 6de eeuw voor Christus geteeld in Turkije en Egypte. Het was heel lang een exclusief product, door de lastige teelt en de nauwgezette zorgen. Toch is België hierin al meer dan 150 jaar een erkend specialist. Broccoli daarentegen is bij ons nog niet zo lang ingeburgerd. De groente en ook haar naam komen oorspronkelijk uit Italië. Broccoli is zowel verwant met de bloemkool als met de spruit.

Andere nuttige weetjes:

Let er bij de aankoop op dat de bloemkool of de broccoli een vaste structuur en goed gesloten knopjes heeft. Bewaar ze thuis in een open plastic zak of wikkel ze in een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen. Het groentevak in de koelkast is de beste plaats.

Bloemkolen en broccoli schijnen misschien wintergroenten, maar ze zijn het niet. Ze zijn verkrijgbaar van april tot december, met zelfs een top in de zomer.

Bloemkool en broccoli zijn dan misschien wel familie van elkaar, er is toch wel een duidelijk verschil. Bloemkool kan warm of koud gegeten worden, broccoli is enkel lekker in een warme schotel.

Bij het klaarmaken moet u de bladeren en de harde gedeelten wegsnijden. Laat de bloem heel of verdeel ze in roosjes. Zorg er wel voor dat de roosjes niet te klein zijn, anders vallen ze uiteen bij het koken.

Bloemkolen zijn rijk aan vitamine C: met 80 mg per 100 g eetbaar gedeelte behoren ze tot de grootste aanvoerder. Broccoli bevat dan weer heel wat vezels en stoffen die preventief werken tegen kanker.

#1013