Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/rozen_met_compo


https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 17 mei 2022

De roos, koningin der bloemen en symbool voor pure romantiek

1. Soorten rozen

De roos weet elke tuin om te toveren in een sprookjestuin. Of de plan nu als klimroos, rozenstruik of in combinatie met andere planten wordt aangeplant : rozen zijn tijdens de bloeiperiode (juni en juli) de grootste blikvanger in de tuin.

Edelrozen
Deze onderscheiden zich van perkrozen door de bloesems die niet in schermpjes zitten, maar wel apart op een lange stengel zitten. Zij worden, dankzij hun grote geurige bloesems, als koningin van de rozen gezien.
Edelrozen komen het best tot uiting wanneer ze niet met andere planten, maar wel met andere edelrozen, worden gecombineerd. Ook in combinatie met buxus wordt een prachtig resultaat verkregen.

Klimrozen
Klimrozen hebben een rank nodig waaraan ze kunnen gebonden worden en waarlangs ze naar boven kunnen groeien. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen eenmalig en meermalig bloeiende klimrozen.

Hoogstamrozen
Dit zijn perk-, edel- en ook klimrozen die op stammen van wilde rozen zijn veredeld. Ze onderscheiden zich door de vorm van de kruin. Wanneer de takjes van klimrozen worden gebruikt, ontstaan zogenaamde treur- en cascaderozen met naar beneden hangende takken. Hoogstamrozen zijn perfect voor het inrichten van de tuin.

Dwergrozen (potrozen)
Deze worden amper 30 cm hoog en bevatten heel veel takjes die regelmatig gedurende de hele zomer bloeien.


2. De juiste standplaats

Rozen houden van zonnige, luchtige plaatsen. Een schaduwrijke plaats die te vochtig of te droog is, komt de groei van de rozen niet ten goede. Er bestaan wel enkele rozensoorten die zich op een half-schaduwrijke plaats goed voelen.

Tips :

 • Vermijd zeker hete plaatsen. Hier bloeien rozen zeer snel uit en zijn ze ook veel gevoeliger voor ziektes. Op winderige plaatsen drogen de rozen snel uit.
 • Lavendel is ideaal om in de buurt van rozen te planten. Buiten de leuke kleurencombinatie zorgt lavendel er eveneens voor dat rozen niet worden aangetast door mieren of bladluizen.

3. Het juiste substraat

Een luchtige, humusrijke bodem die vocht opslaat vormt de basis van een prachtige groei en bloei van de rozen. Dit kan ideaal gebeuren met COMPO SANA Rozen.

Deze specifieke bodemverbeteraar kan voor alle soorten rozen toegepast worden en bevat tevens een extra portie klei, die de opslag van water en voedingsstoffen bevordert.


4. Snoeien

Rozen moeten gesnoeid worden om ze tot groei aan te sporen en ze vitaal te houden. Door de snoeibeurt verjongen de planten en wordt plaats gecreëerd om hen licht en lucht ter beschikking te kunnen stellen.

Wanneer snoeien?
Er is een belangrijke snoei in de winter en eentje in de lente. De wintersnoei gebeurt in het najaar. Van de rozen worden de bloemen afgeknipt. De snoeihoogte is ongeveer op 40 cm van de grond. Deze snoei zorgt ervoor dat de energie van de plant niet verloren gaat naar de oude bloemen. Snoei vervolgens in het voorjaar de rozen wat dieper.

De correcte snoeiwijze
Verwijder eerst het dode bruine hout en de zijscheuten die zich eventueel onderaan de voet van de rozelaar gevormd hebben. Snoei vervolgens de takken in tot op twee ogen. Snoei liefst op een oog naar buiten toe gericht. Verwijder alle zwakke, dunne takjes want deze geven toch zwakke, weinig of niet bloeiende scheuten. Gebruik voor het snoeien een scherpe schaar.

 • Perkrozen en edele rozen
  Verwijder in de zomer regelmatig de verwelkte bloesems.
   
 • Klimrozen
  Bij klimrozen die slechts één keer bloeien, wordt er minder drastisch gesnoeid. Oude takjes die meer dan 5 jaar oud zijn, worden aan de basis afgesneden. Ook dode en zieke takjes moeten verwijderd worden. Daar waar de takjes dicht bijeen groeien, kunnen enkele weggesnoeid worden.
  Bij klimrozen die meerdere malen bloeien, worden de toppen van de uitgebloeide takjes in de zomer afgesneden. Snijd de verwelkte bloemen tot 5 mm boven de 2e knoop van bovenaan. Zo verkrijg je een ononderbroken bloei.
   
 • Hoogstamrozen
  De snoei van hoogstamrozen richt zich op de veredelde soorten. Dat kan, zoals eerder beschreven, een perkroos, een rozenstruik of een klimroos zijn. Het doel van de snoeibeurt is een compacte kruin te behouden. Daarbij is het heel belangrijk dat er wordt gesnoeid tot op een naar buiten groeiend oog.
   
 • Verwijderen van wilde takken
  Wilde takken groeien meestal onderaan de roos. Ze groeien uit het hout onder de ent. Deze takken hebben een lichtgroene kleur en hebben meestal meer stekels. Ze moeten verwijderd worden omdat ze de voedingsstoffen voor de rest van de plant opnemen waardoor de andere takken kunnen afsterven. Wilde scheuten worden aan de basis afgesneden.

5. Rozen hebben voedingsstoffen nodig

Voor een weelderige bloei en prachtige bloesems zijn veel voedingsstoffen in de juiste verhouding onontbeerlijk. Stikstof is nodig voor de groei, fosfaat voor gezonde wortels, zodat de plant voeding en water kan opnemen. Kalium zorgt voor een grote weerstand en een perfecte bloemvorming. De sporenelementen magnesium en ijzer zijn nodig voor het bladgroen en de fotosynthese.

BELANGRIJK

Een vochtige bodem bij de bemesting is vereist. Bij een droge bodem is het aangeraden om eerst te begieten alvorens te strooien met COMPO Rozen Meststof. Ook na de bemesting, wanneer er geen regen voorzien is, moet er begoten worden. Dit is belangrijk zodat de rozen de voedingsstoffen kunnen opnemen. Een teveel aan water is echter ook niet goed.

#3528Compo

Auteur: Compo
COMPO. Mooie planten zonder moeite.
www.compo.be

Terug naar boven icoon