Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/tuinklussen_februari_tuinieren

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 22 januari 2022

Tuinklussen in februari: snoeien, planten en tuinonderhoud

Tuinieren in februari
Krijgen uw tuinideeën al vorm, maar kunt u nog wat inspiratie gebruiken? Bezoek dan een van de tuinbeurzen die in deze periode plaatsvinden. Ook de tuincentra maken zich op voor het nieuwe seizoen: een ideale plek om kennis te maken met actuele trends en ideeën op te doen. Heeft u behoefte aan nog meer creatieve inbreng? Maak eens een afspraak met een tuinarchitect of een hovenier.

Steeds beter
Dit is het uitgelezen moment om te werken aan de verbetering van uw tuin. Door bijvoorbeeld paden en terrassen aan te leggen, het gazon te herstellen of de grond te verrijken met voedingsstoffen. U kunt nu al beginnen met snoeien, planten en verplanten. Laat de kinderen ook meegenieten van alles wat groeit en bloeit. Dat kan eenvoudig door – in huis – tuinkers of sterrenkers te zaaien op een schoteltje met een nat watje. Het plantje kiemt en groeit heel snel. Dat is leuk om te zien, en het is ook nog eens gezond en lekker!

Dieren in de tuin
Heeft u nestkastjes in de tuin? Geef ze een grondige schoonmaakbeurt en verwijder eventueel ongedierte zodat vogels die zich dit seizoen in het kastje willen nestelen daar geen last van hebben.

Nestkast voor roodborstjes,... -
Reinig de nestkastjes voor de vogels tijdig.

Woelratten en woelmuizen wilt u liever niet in uw tuin: al vretend aan de plantenwortels kunnen ze veel schade aanrichten. U kunt ze het beste verdrijven door stinkende producten in de gangen te leggen. Daar houden ze niet van…

SNOEIEN IN FEBRUARI:

Dunningsnoei
Op vorstvrije dagen kunnen bij heesters (niet bij voorjaarsbloeiers) enkele oude takken bij de basis worden afgeknipt, zodat er meer licht en lucht in het binnenste van de struik komt. Dit bevordert ook de groei van nieuwe scheuten. Bij in de zomer en de herfst bloeiende Clematis voorkomt snoei dat de nieuwe uitlopers kaal worden.

Klimop knippen
Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Haal ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien (op schilderwerk en onder dakranden). Dat geldt ook voor scheuten van klimmers zoals bruidssluier (Fallopia), wilde wingerd (Parthenocissus) en trompetklimmer (Campsis).

Fruitbomen
Snoei uw fruitbomen uiterlijk voor eind februari. Een latere terugsnoei kan tot bloeden (sapverlies) leiden. Denk eraan dat sterke snoei de vorming van forse scheuten veroorzaakt. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, wachten tot mei - juni vanwege loodglansaantasting.

Nieuw geplante hagen snoeien
Als u wilt dat een nieuw geplante haag in het naderende voorjaar goed uitloopt, moet u voor eind februari terugsnoeien. Dit geldt vooral voor soorten als liguster, meidoorn en haagbeuk (Carpinus). Bloeiende hagen (zoals Forsythia) kunt u beter pas na de bloei terugsnoeien.

Wondbalsem
Dek wonden af met wondbalsem. Vooral bij bladverliezende soorten is de kans op schimmelinfecties groot, bij coniferen is het minder nodig. Bij coniferen altijd een takstompje laten staan, dus niet glad bij de stam afzagen. Bij loofbomen zorgen dat de kraag - de verdikking bij de takaanzet - blijft zitten.

ONDERHOUD IN FEBRUARI:

Algemene tuinverbetering
Februari is veelal een vrij droge maand. Ideaal om allerlei onderhoudsklussen in de tuin te doen, zoals de aanleg of verbetering van paden en terrassen, het plaatsen van een schutting, pergola, rozenboog of speeltoestellen voor kinderen.

Rozenboog -
Plaats nu rozenbogen om de komende zomer te genieten .

Water geven
Groenblijvende bomen en struiken blijven ’s winters water verdampen. Geef ze bij langdurige droogte daarom water als het niet vriest en de grond vorstvrij is. De planten kunnen moeilijk vocht opzuigen als de grond bevroren is. Dit kan leiden tot verdroging. Dit verschijnsel treedt vooral op bij felle ochtendzon en zogenaamde ‘kale vorst’ (een niet door sneeuw bedekte bodem). Scherm de planten dan tijdelijk af met tuinvlies.

Vliesdoek 10 x 1,5 meter -
Vliesdoek / tuinvlies beschermt planten tegen vorst en uitdroging

Wieden
Onkruid kan al flink opschieten, vooral straatgras en andere eenjarige soorten. Verwijder dit met de hand. Door te schoffelen kunt u de wortels van uw sierplanten beschadigen.

Gazon herstellen of verbeteren
Vanaf eind februari kunt u het gazon prima herstellen. Zoden leggen kan altijd tijdens niet-vriezend weer en u kunt plekken inzaaien. Als er steeds een bepaalde ‘loop’ inslijt in uw gazon, kunt u daar misschien beter bijvoorbeeld stapstenen aanbrengen.

Bomen rooien
Dit is de beste tijd om bomen te rooien. Laat het rooien van grote bomen over aan een vakman/boomverzorger. Die heeft er het juiste materieel voor en weet precies hoe eventuele schade kan worden voorkomen. Zorg wel voor een kapvergunning.


Knotten van wilgen

PLANTEN IN FEBRUARI:

Heesters planten en verplanten
Bij niet-vriezend weer kunt u uitstekend bladverliezende heesters planten en verplanten. Veel soorten (ook haagplanten) worden met kale wortels aangeboden. Als het vriest of als u niet direct tijd heeft om ze in te planten, moet u de wortels tijdelijk inkuilen. Heesters verplant u met zo veel mogelijk grond rond de wortels.

Vaste planten controleren
Kijk in perken en borders of er vaste planten door de vorst omhoog gekomen zijn. Druk deze terug in de grond.

#1880

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl